понеділок, 23 березня 2020 р.

Домашні завдання

Добрий день (вечір, ніч), шановні учні! 

Я маю надію, що ви передивились онлайн уроки, які я вам запропонувала. На цьому тижні ви будете виконувати домашні завдання, які я вам запропоную. Задачі оформляйте за загальними вимогами та відправляйте мені на пошту omichka@ukr.net. Дякую тим учням, які вже пройшли тести та ще раз нагадую, що їх потрібно пройти. Бажаючи знати свою оцінку можуть написати мені на ту ж пошту, і я повідомлю оцінку. Якщо вас оцінка не задовольняє, пройдіть тести ще раз. Буде виставлятися найкраща з оцінок.

8 клас
Задача № 1
До джерела постійної напруги 12 В підключені послідовно лампочка і амперметр з опором 0,2 Ом. Яка напруга на лампочці, якщо амперметр показує силу струму 0,5 А?
Задача № 2
Резистори з опорами 9 Ом і 18 Ом з'єднані паралельно і підключені до джерела з напругою 36 В. Яка сила струму в кожному з резисторів та загальна сила струму? Який опір кола?
Задача № 3
Три резистори з опорами 10, 15 і 30 Ом з'єднані паралельно і підключені до джерела з напругою 36 В. Який опір цієї ділянки? Яка сила струму в кожному з резисторів та загальна сила струму?
Задача № 4
Знайдіть силу струму в кожному з однакових резисторів опором 1 кОм кожен, якщо до ділянки кола прикладено напругу 12 В.


9 клас
Сили в природі
Сила тяжіння F = mg; сила пружності F = kx; сила тертя F = μN, якщо тіло рухається ГОРИЗОНТАЛЬНО, тоді N = mg і сила тертя визначається за формулою F =μmg; сила Архімеда F = ρgV.
Шановні учні 9 класу! Для того, щоб навчитися розв'язувати задачі на динаміку у разі дії на тіло кількох сил, вам потрібно вивчити алгоритм  розв'язування задач. (Як табличку множення, хто її не знає, то у вас є час для того, щоб і її вивчити.)
АЛГОРИТМ
1. Зробити малюнок тіла. (Будь-яке тіло малюємо у вигляді прямокутника)
2. Вибрати осі руху та позначити напрямок прискорення. (Осі вибираємо довільно, але доцільно)
3. Позначити всі сили, що діють на тіло.
4. У векторній формі записати другий закон Ньютона.
5. Від векторів перейти до їх проекцій на задані осі руху.
6. Розв'язати отримане рівняння. 

Відповідно до алгоритму розглянемо розв'язок спочатку простих задач.
Задача № 1
Автобус, маса якого 15 т, рушає з місця з прискоренням 0,7 м/с^2. Знайти силу тяги, якщо коефіцієнт опору руху дорівнює 0,03.
РОЗВ'ЯЗУВАННЯ

1. Зробити малюнок тіла.  Будь-яке тіло малюємо у вигляді прямокутника
2. Вибрати осі руху та позначити напрямок прискорення. Осі вибираємо довільно, але доцільно. Рух автобуса горизонтальний, вертикальні сили, що діють на автобус, компенсуються, тому доцільно вибрати тільки одну горизонтальну вісь та позначити напрямок прискорення.
3. Позначити всі сили, що діють на тіло. На автобус діють сила тяги, яку створює двигун, напрямлена вперед за рухом, та сила тертя, напрямлена проти руху (вертикальні сили: сила тяжіння та сила реакції опори, зрівноважуються).
0,

4. У векторній формі записати другий закон Ньютона. Силу тяги для зручності позначають літерою F, а силу тертя літерою з індексом FT
Починаємо записувати другий закон Ньютона з добутку маси тіла на прискорення. Цей добуток буде дорівнювати рівнодійній сил, тобто векторній сумі всіх сил, що є на нашому малюнку.
  →   →  →ma = F + Fт                         
5. Від векторів перейти до їх проекцій на задані осі руху. Потрібно пам'ятати, що якщо вектор паралельний осі або напрямлений вздовж неї, то його проекція дорівнює модулю вектора, але проекція додатна, якщо напрямок осі та вектора збігаються, та від'ємна, якщо вектор напрямлено проти осі. Використовуючи ці правила, отримуємо:

ma = F - Fт
  
Розпишемо у формулі силу тертя F =μmg, отримаємо:
ma = F - μmg, 
де F є силою тяги.
6. Розв'язати отримане рівняння. Розв'язуємо отримане рівняння відносно F, тоді
F = ma +  μmg = m(a + μg)/
Підставимо значення величин, отримаємо:
F = 15000(0,7 + 0,03·10) = 15 Н

Задача № 2
При якому прискоренні розірветься трос під час піднімання вантажу масою 500 кг, якщо максимальна сила натягу, яку витримує трос не розриваючись, дорівнює 15 кН?
РОЗВ'ЯЗУВАННЯ
У задачі йде мова про вертикальний рух тіла, тому вибираємо вертикальну вісь руху. Сила натягу - це сила пружності, що виникає у твердому тілі під дією вантажу. Зробимо малюнок для розв'язування задачі.

Силу тяжіння навіть на малюнку розписують як mg. На вантаж діють тільки дві сили: сила тяжінні та сила натягу. Запишемо другий закон Ньютона у векторній формі:
                                                                         →     →   →
ma = mg + Fн
 Від векторів перейдемо до їх проекцій на вибрану вісь. Проекція сили натягу - додатна, проекція сили тяжіння - від'ємна, тоді: 
ma =  - mg + Fн,
звідки  a = - g + Fн/m. Підставимо значення величин, отримаємо:
а = 15000/500 - 10 = 30 - 10 = 20 м/с2

ЗАВДАННЯ
За допомогою алгоритму розв'язати запропоновані задачі. 
Задача № 1
Електровоз під час зрушення з місця розвиває силу тяги 650 кН. Яке прискорення він надасть потягу масою 3250 т, якщо коефіцієнт опору рухові дорівнює 0,005?
Задача № 2
Підйомний кран піднімає вантаж масою 1 т. Визначити силу натягу троса на початку піднімання, якщо прискорення становить 20 м/с2



Немає коментарів:

Дописати коментар